Güzel kadın tanımı aslında çok tartışmalı bir konudur. Güzel kadın, kime göre, neye göre? Aslında güzellik yarışmalarının nasıl şaibeli sonuçlar verdiğini biliyor olsak da, her ülkede yapılan seçimlerde farklı kadınlar en güzel seçilebilmektedir. Veya her ayrı ırktan kadınların katıldığı dünya güzellik yarışmalarında her sene farklı ülkelerden birisi dünya güzeli seçilebilmektedir. Bir bakarsınız Asya dan birisi, bir bakarsınız Afrika’dan başka birisi dünya güzelliği tacını kazanabilir. Peki güzellik neye göre değişmektedir? Ten rengine göre mi, saç rengine göre mi, boy uzunluğuna göre mi, bel inceliğine göre mi? Buna kim karar vermektedir?

Güzellik. Oldukça güçlü bir sözcük bu ve günümüzde ‘seksi’ kadar sık kullanılmadığı kesin. Aslında ‘güzel’ sözcüğü, seksi olarak tanımlanmayan kadınlar için kullanılan bir sözcük günümüzde. Kadınları tanımlamak için yüzlerce diğer sözcük de kullanılır ama hiçbiri, ‘güzel’ sözcüğünün onlara kattığı anlama yaklaşamaz. 

Güzel kadın mı, seksi kadın mı? Bu iki kavram da birbirleri yerine kullanılmaktadır ama bu doğru değildir. Güzel bir kadın seksi olmayabilir. Seksi bir kadın ise güzel olmayabilir. Veya bir kadın hem güzel hem seksi de olabilir.

Hem güzellik hem de seksilik zamana göre, coğrafyaya göre, kültürlere göre değişebilmektedir. Mesela Afrika da bazı ülkelerde çok kilolu kadınlar çok beğeni alırken, Avrupa da kilolu kadınlar kategoriye dahi alınmayabilir.

Dünya da mucize olarak karşımıza bir oran çıkmaktadır. Bu orana Fi adı verilmektedir. Altın oran olarak da adlandırılan Fi, kainatın her yerinde mevcuttur. Gezegenlerde, bir böceğin kanadında, bir lalenin yapraklarında, gözlerimizde, kollarımızda, dudaklarımızda, kaşımızda vel hasılı her yerde bu mucizeyi görebiliriz. Estetikte güzellik kavramı ise bambaşka bir noktada değerlendirilmelidir. Estetikte uygulanan işlemler de elbette modadan, popülizmden etkilenmektedir. Ama bir tanım yapmak gerekirse estetikte güzel kadın, Fİ yani Altın Oran esas alınarak belirlenebilir.

Şimdi Ara